Hoe krijg je rust aan tafel

Iedere ouder wil graag rust en harmonie in huis, maar met opgroeiende kinderen is dit nog best een hele uitdaging. Hoe kan de ouder het beste op een natuurlijke manier zijn gezag doen gelden en hoe kunnen kinderen het beste tot hun recht komen binnen het gezin?
Lees ook:
Hoe is je kind loyaal
Sta je voor of achter je kind

Kijk voor meer informatie over de praktijk, het gratis eboek, kindercoachmaterialen, de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en nog veel meer op de website van Tea Adema


Dit bericht is geplaatst in filmpjes, Gezinszaken, Opvoedtips, Stof tot nadenken, Wist je dat?. Bookmark de permalink.

7 reacties op Hoe krijg je rust aan tafel

 1. Nicolette schreef:

  Beste Tea,
  Hoe zit het met de opstelling van samengestelde gezinnen? Kan hierbij het voorbeeld ook als uitgangspunt dienen?
  http :// www. kindercoachingwoerden. nl

  • Tea schreef:

   Dag Nicolette,
   Dank voor je vraag. Je kunt het principe ook gebruiken en dan is het handig om dit principe per oorspronkelijk gezin te gebruiken. Dus vader met zijn kinderen en dan moeder met haar kinderen zodat ieder gezin bij elkaar zit. Over een aantal weken leg ik dat uit in een ander filmpje.
   Ik hoop dat je dan daarin meer inzicht krijgt in die opstelling en het waarom ervan.

 2. Kitty Kanon schreef:

  Hallo Tea,

  Op de BSO waar ik werk zitten de medewerkers aan de lange kant van de tafel met de kinderen eromheen. Er wordt niet gekeken naar de leeftijd en iedereen gaat zitten waar hij/zij op dat moment wil. Zou het dan zo kunnen werken dat als ik aan het hoofd van de tafel zit met de oudste links van mij kloksgewijs naar de jongste toe, dit invloed heeft op de onderlinge sfeer en rust vd groep?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Tea schreef:

   Dag Kitty,

   Je zou het eens kunnen proberen als een soort experimentje. Degene van de leiding die er het langste is, mag aan het hoofd zitten en daarnaast de andere leiding. Je kunt dan ook op volgorde gaan zitten wie er het langst op deze BSO zit. Immers degene die er het eerst was heeft de meeste rechten opgebouwd. Dat zou dan in theorie ook over een jonger iemand kunnen gaan dan de oudste uit de groep. Als jullie vast plekken aan tafel hebben, zou je dat zo kunnen doen als vaste zitplek, maar je kunt het eventueel ook weer vrij laten.
   Je kunt ook als een experimentje bv op een middag doen van oud naar jong op leeftijd in de kring, gewoon om eens te kijken.
   Ik vermoed echter dat op de BSO het vooral gaat om wie er het langste verblijft.
   Het onder ogen zien van deze rechten voor alle kinderen, maakt al verschil.
   Zijn er nog plagerijtjes en pesterijtjes onderling dan kun je in de kring gaan zitten op volgorde van langst verblijvend naar het meest kort. En dan laat je om de beurt zeggen van meest lang op de Bso naar kortste:
   Ik ben…… en ik hoor bij jullie.
   De anderen antwoorden dan:
   Jij bent…… en jij hoort bij ons.
   Zo krijgt iedereen de beurt en mogen ze elkaar aankijken.
   Gewoon proberen en kijk maar wat er gebeurt.

 3. Kirsten schreef:

  Hallo Tea,

  Hoe doe je hebt dan met een kind?
  De ouders aan een kant en het kind aan de andere kant?

  Of een ouder aan het hoofd?

  Wij zitten inderdaad met kind aan het hoofd en wij aan weerszijde. Of speelt dit met een kind minder?

  • Tea schreef:

   Dag Kirsten,
   Allereerst dank je voor je reactie en ook: Wanneer er geen problemen zijn of onrust doe dan niets.
   Deze tip gebruik je alleen als je het gevoel hebt dat er wel iets mag veranderen.
   En dan zou je eraan kunnen denken om eens te experimenteren naar wat het meeste rust geeft.
   Als je kind tegenover jullie allebei zit, heeft hij jullie ook in 1 blik en kan jullie beider aandacht voelen. Jullie staan dan ook mogelijk meer samen als ouders en de groten naar je kind. Dat kan het gezagsprincipe vergemakkelijken.
   Het kan ook zijn dat papa aan het hoofd gaat zitten met links van hem mama en rechts van hem het kind.
   Een kind aan het hoofd en ook nog in het midden kan er wel voor zorgen dat het kind de koning is in huis en teveel aandacht krijgt terwijl ouders ondersneeuwen… Bovendien is het voor kinderen meestal niet fijn om tussen de ouders in te zitten en als een kind al een kleine volwassene wordt.
   Kijk maar eens wat voor jullie werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *