Opvoedcoach: Gehoorzame kinderen

 Kent u dat? U wilt iets van uw kind, bijvoorbeeld tafel dekken of gewoon ‘s ochtends op tijd de deur uit. U blijft herhalen dat u weg wilt of dat hij de tafel gaat dekken.
In veel gezinnen zijn dit herkenbare taferelen. Uw kind zegt ja en doet nee of reageert zelfs helemaal niet.
Het probleem is vaak dat u niet duidelijk genoeg bent in uw vraag of verzoek. Ook zijn dit meestal dagelijks herhalende voorvallen die snel de irritatie over en weer doen stijgen. Een soort actie en reactie patroon. En, helaas, de uitkomst ligt vaak al vast.
Hoe kunt u dit soort kleine en grote ergernissen oplossen zodat uw tafel snel en geruisloos is gedekt en u ‘s ochtends fluitend de deur achter u dichttrekt?
Probeer eens iets anders bijvoorbeeld:

 • Benoem dat u ziet dat uw kind nog zit te spelen en dat u dat snapt, maar dat het nu tijd is om……omdat…….

 • Als het bijvoorbeeld om een vaste taak van uw kind gaat kun u eens proberen om een kort commando te geven en dit afsluiten met NU!!.

 • U kunt een keuze geven: de jas binnen aan doen of buiten op de stoep. (U verondersteld weggaan door het aantrekken van de jas.)

 • En vooral: zeg wat u wilt en niet wat u niet wilt: Want nog maar eens voor het afleren: Niet mogen denken aan een roze olifant roept een roze olifant op. Dus zeg u: “Blijf maar op de stoep” in plaats van “niet op de weg spelen”.

Probeer maar eens uit wat het beste bij u past en sta versteld over het resultaat.
En als u onverhoopt toch de stressdrempel overschrijdt: begin gewoon opnieuw en houd vol.

Meer weten?, klik hier


Dit bericht is geplaatst in Opvoedtips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Opvoedcoach: Gehoorzame kinderen

 1. Loes schreef:

  Wat bij mij in huis altijd goed werkt is de vraag, “wat zei mem vanmiddag toen je vroeg of je een dropje mocht?” Zei mem toen “ja”?
  Luisterde mem toen naar jou? Zou je dan nu naar mem gaan luisteren?
  Het werkt praktisch altijd.
  (Het dropje kan natuurlijk vervangen worden door van alles en nog wat)

  Geplaatst door: Loes | 14/08/2009 om 23:34

 2. Talita schreef:

  Goede dag, er zou in elk stad, stadsdeel, wijk straat, kerk aandacht hieraan besteed moeten worden. Wij hebben kindercoch en volwassencoach ook nodig. Moeten de kinderen leren en soms kunnen wij ook van kinderen leren.Leer de Waarheid kennen, leer de Weg kennen en leer in het bijzonder het leven kennen. Dan zijn wij állemaal op de goede weg. Jouw kinderen blijven jouw kinderen, zolang je leeft. Blijf elkaar coachen. Het zij zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *