Wat moet je met een claimend kind?

Sommige kinderen claimen voortdurend hun ouders, de juf of een vriendje.
Helaas is dit niet heel adequaat gedrag wat op een bepaald moment vaak agressie en boosheid bij de ander oproept.
Het kind doet dit gedrag vaak met een goede reden.
Het is wijs om te achterhalen met welke bedoelingen een kind de ander claimt en het kind te helpen om meer passend gedrag te leren om werkelijk gehoord en gezien te worden.


Dit bericht is geplaatst in filmpjes, Opvoeden in deze tijd. Bookmark de permalink.

6 reacties op Wat moet je met een claimend kind?

 1. Sofia schreef:

  Hallo Tea,

  Bedankt voor deze heldere uitleg. Ik ben moeder van een zoon van ruim 4,5 en zit sinds dit schooljaar in de kleuterklas. Hij ervaart op dit moment last van een claimend “vriendje”. Dit jongetje vraagt erg veel aandacht van mijn zoon, wil altijd met hem spelen (vraagt dit ook rustig tientallen keren), wordt geïrriteerd als mijn zoon met een ander kind speelt en sluit dan ongevraagd aan. Dit resulteert dan vaak in een vervelende situatie. Als ze naast elkaar zitten in de klas zit dit jongetje letterlijk bijna bij mijn zoon op schoot. Ik heb al met de juffen besproken om wat afstand te creëeren tussen mijn zoon en dit jongetje in de klas, dit gaat goed. Echter ervaart mijn zoon nog vaak last, wat zouden we hieraan kunnen doen?

  • Tea schreef:

   Dag Sofia,
   Het is inderdaad lastig als je kind steeds wordt lastig gevallen. Je zoontje heeft te leren voor zichzelf op te komen door te laten weten dat het jongetje moet opschuiven, ergens anders te gaan zitten en dat hij echt niet wil spelen. Je zoontje kan leren dit met kracht en duidelijk te zeggen door een stevige houding aan te nemen en het andere jongetje aan te kijken en misschien zelfs eens weg te duwen zonder boos te doen.
   je kunt dit thuis goed oefenen. Het zal uiteindelijk niet helpen als hij leert steeds hulpeloos bij juf aan te kloppen. Daar leert hij alleen maar van dat anderen zijn problemen moeten oplossen.. 🙂

 2. Jessica schreef:

  Hoi,

  Mijn dochter van 7 (en ik) worstelen met een vriendinnetje dat haar enorm claims tijdens haar sporttraining.
  Het meisje trekt mijn dochter continu mee.
  Mijn dochter is geen meisje dat de confrontatie aan durft te gaan. Ik probeer haar dit wel te laten doen…
  Wanneer moet ik me ermee gaan bemoeien?
  Ik krijg zelf steeds meer de neiging om tegen het meisje te zeggen dat ze mijn dochter met rust moet laten…

  • Tea schreef:

   Dank voor je reactie Jessica.
   Het zal vrij zinloos en ook onterecht zijn om het meisje aan te spreken.
   Wel kun je je dochter leren om het meisje af te wijzen. Je kunt dit oefenen en je dochter helpen met het vinden van woorden en een lichaamshouding en stemgebruik.
   Wanneer je dochter hier aan toe is, zal dat zeker lukken. Daarvoor is het wel nodig dat je dochter ook echt last heeft van het meisje. Is dat niet het geval dan zal alles wat je voorstelt niet helpen. Je kunt dan wel vragen stellen aan je dochter wat ze ervan vindt en zo misschien verder komen. Maar je dochter kan ook in de war raken als ze merkt dat jij boos bent en ze zelf geen negatief gedrag ervaart.
   Meestal zijn kinderen onderling in staat om het op te lossen… 🙂

 3. Alix schreef:

  Hallo,
  Ik heb twee kinderen die me erg claimen. Ik kan hier wel een reden voor bedenken. We zijn gescheiden en ze wonen een week bij mij en een week bij papa. Papa is erg opvliegend, hij heeft mij geslagen ten tijde van de scheiding en ook mijn zoontje nog deze zomer.
  Ze kunnen bij niemand terecht wanneer ze bij papa zijn met hun gevoelens.
  Dus ik denk dat ze bij mij wat knuffels en verwennerij en “even belangrijk zijn” komen inhalen. Doch wordt het me wel zwaar. Ze lopen beide 2 3 keer van tafel weg om me te komen knuffelen. En zelf door huis lopen wordt vergezeld door een verlammende knuffelsessie. Ik heb het aantal knuffels op een dag nog niet geteld, maar dat zijn er massa’s. Mijn zoontje wil ook niet naar het verjaardagfeestje, want hij wil bij mij blijven. De kinderen zijn 11 en 6.

  • Tea schreef:

   Het lijkt er op dat de kinderen veiligheid zoeken en dat voelen ze vooral als er heel veel duidelijkheid is. Misschien je regels eens bekijken en afspraken maken over een aantal belangrijke regels en je daaraan houden?
   En wat ze moeten leren is om ook bij Papa zich te leren uiten en hem te vertellen wat ze voelen. Ook al is het moeilijk, met jouw steun kunnen ze dat zeker leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *