Wat moet je met een claimend kind?

Sommige kinderen claimen voortdurend hun ouders, de juf of een vriendje.
Helaas is dit niet heel adequaat gedrag wat op een bepaald moment vaak agressie en boosheid bij de ander oproept.
Het kind doet dit gedrag vaak met een goede reden.
Het is wijs om te achterhalen met welke bedoelingen een kind de ander claimt en het kind te helpen om meer passend gedrag te leren om werkelijk gehoord en gezien te worden.

Dit bericht is geplaatst in filmpjes, Opvoeden in deze tijd. Bookmark de permalink.

2 reacties op Wat moet je met een claimend kind?

 1. Sofia schreef:

  Hallo Tea,

  Bedankt voor deze heldere uitleg. Ik ben moeder van een zoon van ruim 4,5 en zit sinds dit schooljaar in de kleuterklas. Hij ervaart op dit moment last van een claimend “vriendje”. Dit jongetje vraagt erg veel aandacht van mijn zoon, wil altijd met hem spelen (vraagt dit ook rustig tientallen keren), wordt geïrriteerd als mijn zoon met een ander kind speelt en sluit dan ongevraagd aan. Dit resulteert dan vaak in een vervelende situatie. Als ze naast elkaar zitten in de klas zit dit jongetje letterlijk bijna bij mijn zoon op schoot. Ik heb al met de juffen besproken om wat afstand te creëeren tussen mijn zoon en dit jongetje in de klas, dit gaat goed. Echter ervaart mijn zoon nog vaak last, wat zouden we hieraan kunnen doen?

  • Tea schreef:

   Dag Sofia,
   Het is inderdaad lastig als je kind steeds wordt lastig gevallen. Je zoontje heeft te leren voor zichzelf op te komen door te laten weten dat het jongetje moet opschuiven, ergens anders te gaan zitten en dat hij echt niet wil spelen. Je zoontje kan leren dit met kracht en duidelijk te zeggen door een stevige houding aan te nemen en het andere jongetje aan te kijken en misschien zelfs eens weg te duwen zonder boos te doen.
   je kunt dit thuis goed oefenen. Het zal uiteindelijk niet helpen als hij leert steeds hulpeloos bij juf aan te kloppen. Daar leert hij alleen maar van dat anderen zijn problemen moeten oplossen.. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *