Wanneer ben je een kindercoach?

nieuwsgierigKindercoaches heb je in soorten en maten.
Net zoals je leerkrachten, therapeuten, logopedisten, fysiotherapeuten en allerlei andere vakkrachten hebt met verschillende persoonlijkheden. Zij hebben binnen hun vakgebied vaak weer eigen specialismen.
Met kindercoaches is het net zo. Wanneer je op google het woord kindercoach intoetst krijg je 107.000 resultaten, zo heb ik net even gecontroleerd 🙂
Wat betekent dit voor het vak kindercoach en degenen die overwegen om als kindercoach te werken?

Het vak kindercoach

Ondanks dat kindercoach geen officieel beroep is met een officiële opleiding vanuit het ministerie van onderwijs, zijn er heel veel kindercoaches. Kennelijk is er dus een signaal in onze samenleving dat er behoefte is aan ondersteuning voor kinderen op een eigentijdse manier. En dat de overheid er geen opleiding voor heeft geregeld, doet er niet zoveel toe. Immers sinds een tiental jaren is er ook geen opleiding meer tot timmerman, meubelmaker, loodgieter, stratenmaker, huisschilder, metselaar en allerlei andere vakgebieden. Er zijn opleidingen die de basis aanleren, maar het vak wordt in de praktijk geleerd.
Zo is het ook met kindercoaching.

Verschillen in kindercoaching

Als je een aantal van de hits op google doorloopt, ontdek je enorme verschillen in aanbod van kindercoaches. Een greep uit het aanbod.
Kindercoaches die zich richten op:

 • kinderen met leerproblemen en werken met methodieken als de Ik leer leren training, remedial teaching of vele andere methodieken.
 • kinderen met sociaal-emotionele problemen en als kindercoach werken met technieken uit de creatieve therapie, drama, muziek, rouw en verliesverwerking en allerlei andere werkvormen.
 • kinderen met gedragsproblemen waarbij de kindercoach werkt met bijvoorbeeld technieken uit de cognitieve gedragstherapie, oplossingsgericht werken en opvoedcoaching waarmee ouders en kind samen worden ondersteund.
 • Kinderen met een diagnose zoals adhd, autisme, een lage begaafdheid of juist een hoge begaafdheid. De kindercoaches die werken met deze doelgroep werken vaak vanuit het zogenaamde pgb- budget en de coaching heeft dan meer het karakter van begeleiding en is qua tijd meer langdurig.
 • Kinderen met allerlei problemen waarbij de coach vooral werkt met technieken en methodieken vanuit het alternatieve circuit en met een meer spirituele achtergrond.
 • Kinderen met allerlei problemen waarbij de kindercoach werkt volgens vaste protocollen of spellen.
 • Kinderen met allerlei problemen waar de kindercoach is opgeleid als psycholoog, orthopedagoog, logopedist, ergotherapeut of bijvoorbeeld fysiotherapeut.

Ouders en kinderen kunnen en mogen verwachten dat iedere kindercoach is opgeleid in de methodieken die hij of zij gebruikt en daar deskundig in is. Het is aan ouders om de keus te maken aan wie zij ondersteuning willen vragen. Op de meeste websites of door mond op mond reclame kunnen ouders erachter komen hoe ervaren iemand is en hoe de visie van de kindercoach overeenkomt met hun eigen opvoedwaarden.

 Wat betekent dit voor (toekomstig) kindercoaches

Allereerst heeft een kindercoach zich te bedenken wat passend is bij zijn of haar manier van werken, bij de belangstelling voor probleemgebieden, maar vooral welke eigen opleiding en ervaring al aanwezig is.
Want dat is de startpositie
.
Wanneer iemand wil gaan werken als kindercoach, zal de eerste stap zijn een onderzoek naar het matchen van de eigen kennis en ervaring met dat wat er nog bijgeleerd dient te worden. Een stappenplan kan gemaakt worden naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek:

 • Wil je een opleiding volgen en welke past dan bij je eigen startkwalificatie?
 • Wat heb je nodig? Zijn dat praktische handvatten of heb je meer behoefte aan het leren van specifieke methodieken of wil je graag je eigen ontwikkeling ter hand nemen.

Alles is mogelijk en iedere weg begint met een eerste stap.
Voor mensen die graag willen werken als zelfstandig kindercoach betekent dit dat ze op een zelf te bepalen moment zich gaan profileren als kindercoach. Ze zijn er klaar voor met al hun kennis en ervaring uit het verleden en met vaak een gevolgde opleiding tot kindercoach op zak.

Wat betekent dit voor mij als opleider

Voor de opleiding tot kindercoach vind ik het nodig dat er vakmanschap geleerd wordt. Dit betekent een basis en kader scheppen door theorie en praktijk aan te bieden op het gebied van pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, systemisch en contextueel werk, de grenzen van de kindercoach, juridische implicaties, het onderwerp kindermishandeling en natuurlijk verschillende coachingstechnieken. Dat is de basis en die kan desgewenst verder uitgebreid worden met verdiepingsopleidingen. Net wat iemand nodig heeft of gewenst vindt voor de verdere ontwikkeling als kindercoach.

Gedurende de jaren ben ik onder de indruk geraakt van de motivatie en kwaliteiten van mensen die graag iets voor kinderen en hun ouders willen betekenen. Ik heb gemerkt dat ieder op zijn eigen manier een steentje kan bijdragen en dat ieder zijn eigen plek kan vinden. Al dan niet als vrijgevestigd kindercoach of gewoon binnen het eigen vakgebied.
Daarnaast word ik altijd geraakt door de jonge mensen die vanuit hun gedrevenheid aan de slag gaan. Ze handelen totaal anders dan de 50 en 60 plussers die al een leven met kennis en ervaring achter de rug hebben en een hele andere kwaliteit van coaching aanbieden.
Inmiddels hebben een paar duizend mensen een opleiding bij mij gevolgd en de meeste mensen nemen een enorme kennis en ervaring mee uit het gebied waarin ze al werken zoals leerkracht, jeugdverpleegkundige, ambulant werker, jeugdarts of orthopedagoog. Ze voegen de ervaring coachend omgaan met problemen toe aan hun vakgebied.
En de mensen die een carrière omslag maken, zijn vaak zeer helder in het bieden van een concrete en praktische aanpak in enkelvoudige hulpvragen.

En wat het mooiste is?
Kinderen hebben alles nodig. Soms de jonge en gedreven coach die hen meeneemt in het aanleren van competenties. In andere situaties de meer “belegen” coach die, vanuit levenservaring en diep begrip, een kind en zijn ouders het leven en alle butsen die daar bij horen, leert accepteren en ermee te dealen.

Dus……..

Je bent kindercoach op het moment dat jij zelf dat kiest! Daarnaast wordt het helemaal echt wanneer de ouders en kinderen zich melden als klant. Want uiteindelijk bepalen de klanten wie er bestaansrecht heeft als zelfstandig kindercoach.
Het enige wat je hoeft te doen is kwaliteit van werken leveren. Net als de timmerman, loodgieter, elektricien en iedere vakman/vrouw die iedere dag zijn vakmanschap verder uitbouwt door te oefenen…….

Voor informatie over de nieuwe Ik leer leren training, lees verder…

Lees ook: In 5 dagen kindercoach, kan dat?
Lees ook: De kindercoach voegt iets toe
Lees ook: Wie komt er naar de opleiding tot kindercoach?
Lees ook: Wat is het verschil tussen een kindertherapeut en een kindercoach?
Lees ook: Opleiding tot kindercoach: Toekomstgericht vakmanschap.
Lees ook: Opleiding tot kindercoach: de vragen en antwoorden.
Lees ook: De inhoud van de opleiding tot kindercoach

De illustratie is gemaakt door studio staalkaart
De materialen van de kindercoach kun je hier….. bestellen.
Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach, kijk dan op de website .
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Heb jij of je kind behoefte aan ondersteuning om de gevoelens van je kind te onderzoeken, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.


Dit bericht is geplaatst in Ontwikkeling van kinderen, Opleiding tot kindercoach. Bookmark de permalink.

7 reacties op Wanneer ben je een kindercoach?

 1. PGB schreef:

  Misschien word het tijd dat niet iedereen zich zomaar kinder coach mag noemen, enige vaste kaders lijkt me niet onverstandig.

 2. Myriam Pottier schreef:

  Beste,

  Ik sta al jaren in het onderwijs als zorgcoördinator.
  Momenteel volg ik een opleiding tot kindercoach…aangezien ik zelf HSP’er ben voel ik alles veel intenser aan en vooral kinderen vandaar mijn verdere studies.
  Ik stel je misschien een zeer rare vraag maar wat zijn de prijzen die u vraagt voor therapie van een kind…is dit per sessie; hangt dit af van het ‘probleem’ of is het steeds per afspraak dat je afrekent.
  Ik hoop dat u mij daar een antwoordje wil op geven…alvast bedankt!!
  Groetjes,
  Myriam

  • Tea schreef:

   Dag Myriam,
   Ik adviseer je om deze vraag voor te leggen aan je opleider. Die weet van je specialisatie en je werkgebied.
   Overigens zou ik je met klem adviseren om coaching en therapie niet met elkaar te verwarren. Coaching is een geheel ander vakgebied dan therapie en je hebt daar ook volstrekt andere opleidingen voor nodig.

 3. Sandra schreef:

  Hallo,

  Ik heb uw stuk met veel interesse gelezen… Ik zou zelf heel graag een opleiding gaan volgen voor kindercoach.. om mijn vak gebied uit te breiden maar ook om zelf aan de slag te gaan als coach. Er staat veel informatie op internet, maar wat is de juiste opleiding, hoe pak ik dit aan , wat zijn de kosten. En uiteindelijk kan ik dit uit eindelijk als zelfstandige gaan uitvoeren ?
  Ik hoor graag van u.

  Groetjes Sandra

  • Tea schreef:

   Wat fijn dat je geïnteresseerd bent in kindercoaching. Er zijn tientallen opleidingen te vinden die van heel spiritueel tot heel zakelijk zijn en van heel goedkoop tot heel duur zijn. Dat kun je dus onderzoeken en vooral bekijken wat je met een dergelijke opleiding wilt.
   Kindercoaching is een vrij beroep en zonder basisopleiding of in de hulpverlening kun je niet in een officiële baan terecht komen en alleen een eigen praktijk openen. Veel opleidingen kindercoach zijn daarmee ook bijscholing voor leerkrachten of hulpverleners.
   Mocht je bij mij een opleiding willen volgen dan start je met de basisopleiding en afhankelijk van je doel kun je verdere modules volgen. Wanneer je niet pedagogisch geschoold bent, zal je daarvoor je verder moeten laten opleiden.
   De kosten van deze opleiding vind je op de website: http://opleidingtotkindercoach.nl/
   Iedere opleiding heeft andere aandachtsgebieden en mijn opleiding is vooral gericht op het coachen en blijft buiten het therapie gebied en geeft praktische handvatten om problemen met ouders en kinderen aan te pakken.
   Iedereen kan als zelfstandige werken en dat hangt af van je ondernemerskwaliteiten.

 4. suzanne schreef:

  Hallo,

  Welke opleidingen raad u aan voor de ontwikkeling tot volwaardig kindercoach? Alle thuis studies bieden alleen programma’s aan en die worden niet erkend. Ik heb op dit moment het diploma PW 3. Dit lijkt mij niet voldoende naast het ‘programma’ kindercoaching?

  • Tea schreef:

   Het is heel moeilijk om een bepaalde opleiding aan te raden.
   Je kunt gaan onderzoeken wat je wilt gaan leren en welke opleiding daar het beste bij past.
   Je kunt ook kijken welke praktijkervaring de docenten hebben en hoe zij werken als kindercoach en welke visie ze hebben en of dit bij je past.
   Wat is er gepubliceerd over het vak door de opleiding en welke lesstof is van belang.
   Succes met kiezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *