Gevolgen game verslaving

Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in de media rondom game verslaving. Deze vorm van verslaving is nog relatief onbekend, maar daarom niet minder ernstig.

Wie

Naast volwassenen zijn het vooral jongens die game verslaafd zijn, er zijn zelfs al kinderen van 8 jaar die verslaafd zijn. Onder meisjes komt het relatief weinig voor.

Wat

Een game verslaving begint vaak onschuldig met spelletjes op de gameboy, nintendo of X-box en gaat dan langzamerhand over in bijvoorbeeld internet spelletjes. Deze worden alleen of in een groep gespeeld. Vele uren per dag worden doorgebracht achter één of andere spelcomputer. Je kunt spreken van dwangmatig gedrag en er zijn veel overeenkomsten met een gok en drugsverslaving.

Gevolgen van een game verslaving

De verslaafde gaat steeds meer last krijgen van obsessieve gedachten als bijvoorbeeld: “Straks ga ik winnen”. Om geconcentreerd te blijven wordt steeds vaker naar middelen gegrepen zoals red bull, overmatig koffie, blowen, sigaretten en uiteindelijk soms cocaïne.
Doordat de gameverslaafde zich steeds dieper in zijn spel terugtrekt, ziet hij zijn medemensen niet meer staan en is niet langer ontvankelijk voor normaal menselijk contact. Dit betekent dat de verslaafde steeds verder wegzakt in een isolement doordat contacten met school, familie en vrienden wordt vermeden. Er is domweg geen tijd meer voor.
Gewoonlijk zal iemand net als bij een andere verslaving heftig ontkennen dat er sprake is van een verslaving.

Jongeren die door hun ouders worden gedwongen de computer te verlaten kunnen zo heftig reageren dat ze hun agressie op ouders richten. Een slecht humeur is inmiddels dagelijkse kost voor mensen die niet meer kunnen stoppen met hun games. 
Game over komt in hun woordenboek niet meer voor.

Gezondheidsproblemen

Door het gebruik van vele stimulerende middelen om vooral het koppie erbij te houden, wordt de gezondheid van de spelers er natuurlijk niet beter op.
Daarnaast leerde een Britse studie door professor Nicholas Clarke dat rachitus weer in opmars is. Dit is een inmiddels verdwenen ziekte uit de 19e eeuw die werd veroorzaakt door armoede. Door een tekort aan vitamine D en zonlicht is er sprake van een verminderde bot en spieropbouw.
Een ernstige ziekte die veel gevolgen heeft voor de gezondheid. Deze ziekte komt eveneens steeds vaker voor bij allochtone vrouwen die niet buiten mogen komen, ofwel volledig gesluierd hun donkere weg moeten zien te vinden.

Wat te doen?

Ouders kunnen hun kinderen van jongs af aan spelregels opleggen over computergebruik. Dit kan gaan over hoeveel tijd besteed mag worden aan computeren, wanneer, met wie en wat.
Met pubers kun je in gesprek gaan over hoe ze hun leven willen inrichten en hoe computeren daarin past. Pubers zullen moeten leren hoe ze met vrijheden en verplichtingen om willen gaan en kunnen daarin meestal wel wat ondersteuning van ouders en leerkrachten gebruiken. Het gaat dan om organiseren, structureren en plannen van verschillende taken en prioriteiten.  
Daarnaast is het voor sommige (verslavingsgevoelige) pubers misschien gewoon nodig om bepaalde computer activiteiten te verbieden.
Eigenlijk niets nieuws onder de zon, gewoon blijven doen zoals je altijd deed als ouder en heel misschien een beetje extra opletten hoe je kind omgaat met nieuwe technologie.
En let in de komende vakantie eens op het aantal uren computergebruik en vraag je af hoe dit in verhouding staat tot andere activiteiten.

Inmiddels is er een boek geschreven na onderzoek,  door J. Lemmens: Gameverslaving, waarin alle aspecten van dit nog vrij onbekende fenomeen worden beschreven.

Lees meer in categorie pubers en wist je dat?
Voor een verslaving is specialistische hulp noodzakelijk, maar heb je vragen of wil je eens en gesprek dan kun je een beroep doen op de praktijk voor kindercoaching.


Dit bericht is geplaatst in Pubers, Wist je dat? met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Gevolgen game verslaving

 1. merel schreef:

  Hallo, mijn kleinzoontje van 5 jaar, is al zo bezig met gamen, dat als ik
  zeg; nu is het genoeg geweest voor vandaag, wordt hij vreselijk boos en agresief!!
  gisteren begon hij te slaan en krabde mij in m’n gezicht.
  Is alleen nog lief als hij mag gamen, is hij niet aan het gamen, voel je gewoon
  dat z’n gedachte eraan niet loslaten. Wat moeten we hier aan doen? gewoon niet meer
  laten gamen? of bv. nog half uurtje per dag?

  • Tea schreef:

   Dag Merel,

   Aangezien je kleinzoon nog maar 5 jaar is, lijkt het me van het grootste belang om een halt te roepen aan zijn gamegedrag. Een half uur per dag lijkt me voor zijn leeftijd overigens al best veel, hij zou voor zijn ontwikkeling wellicht beter buiten kunnen spelen en flink zijn spieren moeten leren gebruiken. Dit komt bovendien zijn leervermogen op school zeer ten goede.
   Ook zal hij op zijn leeftijd al moeten leren omgaan met emoties zoals frustratie en boosheid.
   Als ik je beschrijving lees, zou ik de ouders van je kleinzoon zeker hulp aanbevelen als dit gedrag zich dagelijks voordoet. Het gedrag wat hij laat zien is nu nog plooibaar. Over een aantal jaar kan het uitgegroeid zijn tot vaste patronen.
   Veel succes.

  • Rob schreef:

   Krabte in je gezicht?? je hebt hem toch zeker wel een lel verkocht?
   Ouders van tegenwoordig zijn veel te slap. Waar is de tijd dat kinderen nog een pak voor hun broek kregen. Het is misschien wat barbaars, maar kinderen leren wel de juiste normen en waarden. Wij hilden het vroger niet in ons hoofd onze ouders te slaan of te krabben.

 2. Jay schreef:

  Hallo mijn zoon van 14 is ook game verslaafd..Zo erg dat hij vaak verzuimd van school en wij er problemen van hebben..en hij slaapproblemen heeft. Als ik de stekkers eruit haal ( na waarschuwingen) wordt hij heel boos en valt hij mij de hele nacht wakker en wil hij discuccieren.. En dat houdt hij langer vol dan ik..dat is het enige wat hem nog blij maakt zegt hij daar heeft hij vrienden ( die ook bij hem op school zitten en zelfs zn vriendin ontmoet).Hij zegt wat moet ik anders naar buiten? Daar is niemand meer tegenwoordig of bij jullie ( ik en zijn zusje) beneden stom tv kijken? Als hij niet op zijn PS4 mag..gaat hij op zijn telefoontje.Als hij bij ons beneden komt gaat hij zijn zus treiteren uit verveling..ik ben radeloos…Ik denk dat leerplicht er binnenkort aan te pas komt. Hij wil ook niks buiten het huis..nergens mee naar toen. Hebben jullie tips 😧..(en nee slaan daar doe ik niet aan) en daar in tegen hij is inmiddels een kop groter dan ik en ondanks de problemen hou ik zielsveel van mijn jongen.( waren die games maar nooit uitgevonden)

  • Tea schreef:

   Dag Jay,
   Wat je beschrijft is inderdaad echt een verslaving en ik adviseer je heel erg snel hulp te zoeken via verslavingszorg. Deze situatie moet heel snel gestopt worden en mogelijk lukt dat op dit moment niet als ouders.
   Ik wens jullie veel wijsheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *