doordenk-olifantKen je dat?
Je hebt een nieuwe auto en opeens zie je overal deze auto rijden. Voordien had je hem nog nooit gezien. En je dacht nog wel dat jouw keus voor model en kleur zo speciaal waren.
Of, nog zoiets.. een zwangerschap. Als dat op een bepaald moment belangrijk is in je leven zie je overal dikke buiken.

Hoe kan het dat sommige zaken plotseling opvallen?

Als je een nieuwe keus maakt of wanneer iets je aandacht binnen glipt, word je je meestal bewust van datgene wat je ziet, hoort of voelt.
Een nieuwe gewaarwording kan sluipenderwijs gaan, maar zich ook plotseling aan je opdringen.
Vanaf het moment dat je interne zoekmachine registreert wat je aandacht heeft gevangen, zoekt je interne google naar allerlei bevestigingen: Of het nu de kleur van je auto is, die nieuwe opleiding die je wilt volgen, de blaadjes die ineens aan de bomen zitten of dat aanplakbiljet naast de snelweg wat ineens overal geplakt schijnt te zijn.
Het maakt overigens je interne google niet uit of het om zaken gaat die je ziet, het liedje wat je nu overal hoort of over dat wat je voelt.

Wat gebeurt er in je interne zoekmachine?

Bij voelen zit vaak de crux.
Je voelt je schijnbaar opeens verdrietig, blij, enthousiast of een beetje depri, een beetje boos of teleurgesteld door een sneue opmerking van een familielid of collega.
En ook hier gaat je interne google zoeken naar trefwoorden……….
En je herinnert je dat er dit was…, of dat.., en toen had hij gezegd….., en nu regent het ook nog…….

Wanneer je lang genoeg aandacht geeft aan de gedachten en het gevoel die het gevolg zijn van de eerste gewaarwording, dan gaat dit zeker je stemming beïnvloeden. Waarbij het kan gaan om bewuste gedachten, maar vooral ook onbewuste. Je hebt geen idee wat er gebeurt en voelt je alleen maar naar of blij.
Jouw persoonlijke google weet feilloos alle nieuwe ervaringen te labelen en rubriceren bij het eerste zoekwoord wat je ooit had ingebracht. En net zoals de echte google, heeft jou interne google ook duizenden hits bij ieder trefwoord. Die zitten allemaal lekker verstopt in de grijze massa van je hersenen.
Het gevolg laat zich raden……..toch..??

Wat betekent dit voor je gezin?

Kinderen vertonen gedrag. En jij ook. En je partner. En jullie hebben allemaal je eigen temperament. Rustig, druk, verlegen, ambitieus, enthousiast, sloom en noem maar op.
Heel vaak hebben kinderen in een gezin al een bepaald stempeltje. Op school kan deze stempel er trouwens heel anders uitzien, maar het komt ook voor dat deze gelijk is.
Voor het betreffende gezin betekent dit dat bijvoorbeeld het ene kind de grote onhandige in huis is. Als peuter kwam bijvoorbeeld z’n motoriek wat laat op gang en zo gebeurde het dat er 2 keer een mooi kopje kapot ging. De zoekmachine van z’n ouders stond inmiddels al op: pas op, is onhandig.
De peuter wordt kleuter en doet honderd dingen: hij leert fietsen, ravotten en gaat naar school. Nog steeds struikelt hij nog wel eens over zijn eigen pootjes, want ja hij doet erg zijn best en dan gaat er wel eens iets mis.
Pappa en mamma en zijn broertjes en zusjes hebben hun google nog op zoekwoord “onhandig” en vergeten om te zien wat hij wél allemaal vlekkeloos doet.
En passant…. vergeten zij daar iets leuks over te zeggen, een complimentje te geven en te stimuleren naar nog beter bewegen. Nee, integendeel, och, daar gaat weer een bord, kun jij nou nooit eens…..
Enz, enz, enz…….
Op zijn 30-ste hoort hij op zijn huwelijksfeest wat een kluns hij was, inclusief de aantallen serviesstukken die zijn moeder heeft moeten vervangen.
Het kan verkeren…….

Wat te doen?

Er zijn slechts een paar tips die kunnen helpen:

  • Wees je bewust welke onderwerpen je invoert in je interne zoekmachine
  • Is jouw google iedere dag klaar voor een nieuwe dag en zijn de data van de vorige dagen gewist
  • Ben jij in staat iedere dag met een nieuwe frisse blik te kijken naar je kinderen en partner
  • Herken jij het wanneer je om de kilometer dezelfde auto ziet?
  • Ben je je ervan bewust dat je tussenliggende auto’s hebt gemist?

Oftewel:  Hoe goed ben jij in staat om nieuwe zoekwoorden in te brengen in je interne google?


Lees ook: 11 tips voor ouders
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: We tobben wat af met de kinderen
Lees ook: Hoe wil je als ouder worden herinnerd?
Lees ook: Spreek jij de taal van je kind?
Lees ook: Ouderschap is voor de toekomst
Lees ook: Het probleem oplossen waar het hoort 
Lees ook: Je luistert niet naar me

Ken je Ik leer leren al?
Wil je een aantal keer per jaar artikelen ontvangen? download dan het gratis eboek van de praktijk voor kindercoaching en de opleiding tot kindercoach.
Materialen voor kindercoaching koop je bij Ninico

De illustratie is van Studio Staalkaart


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)