De pubercoach: moeilijke pubers bestaan niet

Kijken naarEr bestaat vaak onduidelijkheid en onwetendheid over de termen puber en adolescent. De puberteit begint op het moment dat het lichaam van het kind verandert onder de invloed van de seksespecifieke hormonen. Tegenwoordig begint de zogenaamde puberteit steeds vroeger en zitten in groep 8 van de basisschool steeds meer pubers.
De adolescent zit in de fase tussen puberteit en volwassenheid in, lichamelijk al volwassen, maar geestelijk nog in een overgangsfase.

Wat is er leuk aan pubers?

Voor ouders en andere mensen die niet zo zijn gewend aan pubers en weinig ervaring met hen hebben, is het erg wennen als dat makkelijke schoolkind zich plotseling gaat verzetten, de wereld wil ontdekken, huilbuien krijgt, in allerlei emotionele achtbanen verkeert binnen een uur en nog zo wat verschillende gedragskenmerken vertoont die er eerst niet waren.
Een vaak automatische reactie van mensen is angst en verzet wanneer er iets onverwachts gebeurt. Dit is ook precies wat pubers op hun bordje krijgen. Als ze zichzelf niet verzetten tegen van alles dan doen hun ouders en leraren dit wel tegen hun nieuwe gedrag.
En toch,……
Ga er eens voor zitten en verplaatst je in die puber met overslaande stem of met die onhandige borsten en bedenk hoe ze zich beurtelings stoer en ongemakkelijk voelen. Daar kan je je toch geen moeilijkheden bij voorstellen?
Dat is toch alleen maar leuk?
Dat is toch een kans op een ontdekkingstocht hoe ze dat doen op weg naar volwassenheid?

Waar moet je rekening mee houden met pubers

Als je met pubers hebt te maken dan moet je goed rekening houden met allergische reacties, want pubers zijn over het algemeen allergisch voor:
*   gezag
*   ouders
*   broertjes en zusjes
*   leraren
*   jouw mening
*   (huis) regels
*   thuisblijven
*   op visite gaan
*   huiswerk, school, klusjes, kamer opruimen, gezond eten, alcohol vrij
*   enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz, enz

Dus ja…, en toch is het leuk met een puber want let maar op, soms zijn er momenten dat de allergie even verdwenen is of dat je er een remedie voor hebt. Dát is het moment om toe te slaan.
En bedenk van te voren wat je dan allemaal gedaan wilt krijgen van en samen met die puber…….

Wat is belangrijk in het omgaan met pubers

Allereerst en allerlaatst respect, echte invoelende aandacht en acceptatie.
PUNT.
Een echte puber heeft voelhoorns die wegens bovenstaande allergie uiterst gevoelig reageren. Het is echter mijn ervaring dat het met de drie genoemde voorwaarden: respect, echte aandacht en acceptatie altijd, maar dan ook altijd goed gaat tussen de puber en jij.

Zeker: jij bent de volwassene en moet zo nu en dan gewoon het gezag uitoefenen en ‘de baas’ zijn en daarvoor moet je wel eens een robbertje vechten. En dat is helemaal goed want als je met respect knokt, dan neem je de puber serieus en let maar op: hij eet uit je hand en al helemaal wanneer je kunt toegeven dat jij ook niet perfect bent (‘t is niet anders…) en wel eens fouten maakt.
Voor de rest is niets belangrijk, uiteindelijk………

En wil je het weten?

Ik ben dol op pubers en het maakt me niet uit of ze zich gedragen als bedeesde trutjes, k..wijven, onzekere of kakkerige modepopjes, weggelopen van huis, adhd-ers, pdd-noss-ers met of zonder strafblad, en noem maar op, ik heb er vrijwel altijd lol in.

Wat de uitdaging is?

Vind de sleutel, de sleutel tot het toegangshek van de puber en vlooi uit waar hij/zij voor wil gaan. En als ze er niet voor willen gaan: ook goed. Het is uiteindelijk hun leven waarmee ze aan het oefenen zijn om volwassen te worden.
Maar als je echt contact hebt ontstaat er iets en vrijwel altijd is er een beweging in, wat wij reeds volwassenen, de goede richting noemen.
En sinds ik de kracht ken van oplossingsgericht werken ben ik nog enthousiaster.
Echt waar, iedere puber is uiteindelijk een heerlijk watje…….

Lees ook: Maakt je kind huiswerk als giraf of aap?
Lees ook: De zeurende moederclub
Lees ook: Wie doet de sporttas?
Lees ook: Opruimen is moeilijk voor peuters en pubers
Lees ook: Pubers in deze tijd
Lees ook: Je grenzen leren bewaken
Lees ook: Ouders met examenstress
Lees ook: Spreek jij de taal van je kind?
En over de opleiding tot kindercoach/pubercoach:
Lees ook: De inhoud van de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Opleiding tot kindercoach: Toekomstgericht vakmanschap
Lees ook: Wie komt er naar de opleiding tot kindercoach
Lees ook: Wat is het verschil tussen een kindertherapeut en een kindercoach?

Ken je Ik leer leren al?  Ik leer leren helpt kinderen met wat ze nodig hebben om te leren leren. Kindercoachmaterialen vind je bij Ninico.nl.
Wil je deelnemen aan de opleiding tot kindercoach of een bijscholing volgen, kijk dan op de website.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en artikelen, download dan het gratis eboek
Mocht je hulp nodig hebben voor je kinderen, neem dan gerust contact op met de praktijk voor kindercoaching.


Dit bericht is geplaatst in Ontwikkeling van kinderen, Pubers met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op De pubercoach: moeilijke pubers bestaan niet

 1. Babette schreef:

  Hallo,

  Ik wilde graag de basisopleiding doen rond maart, maar zie dat alles vol is.
  Is er al een wachtlijst?

  Mvg
  Babette van der Duin

  • Tea schreef:

   Op de website http://www.opleidingtotkindercoach.nl staat de actuele stand van zaken of er plek is in de diverse opleidingsgroepen. Cursisten die al zijn ingeschreven, maar graag eerder willen deelnemen staan op de wachtlijst. Wanneer er een plek beschikbaar komt (en dit is heel uitzonderlijk) hebben ingeschreven cursisten voorrang.

 2. Erica schreef:

  Hallo Tea,
  Weer eens heel goed verwoord en geschreven. Maar soms… is mijn eigen puber toch wel moeilijk, en dan start bij mij het oplossingsgericht werken en krijgt mijn man een klein tikje als teken dat hij zijn moet even moet houden.Ja en dan gebeuren er kleine wonders.

  Groetjes,
  Erica.

 3. Jacqueline schreef:

  Hoi Tea,
  Ik lees nu wel over de pubercoach, maar vloeit dat voort uit de opleiding tot kindercoach, of komt daar dan nog iets voor pubercoaching achter aan?
  Onze kinderen zijn de kleine kinderleeftijd haast voorbij, dus ik zou graag verder kijken en leren.
  Groetjes Jacqueline

  • Tea schreef:

   Dag Jacqueline,

   Pubers maken deel uit van de opleiding tot kindercoach. Ze komen daarin regelmatig aan bod. Zowel qua ontwikkelingsfase, als ook de manier van aanpak. Want pubers hebben een geheel eigen aanpak nodig, alhoewel de basis gelijk is als bij kinderen. Bij jonge kinderen spreek je meer van opvoedcoaching, maar ook dat komt bij kindercoaching regelmatig aan bod.
   Het hangt helemaal van de hulpvraag af welke aanpak de kindercoach kiest; Ouders, kind, samen of de puber.

 4. Jacqueline schreef:

  Bedankt voor je antwoord Tea. Ik zal verder nadenken 🙂

 5. Esther schreef:

  Hi lieve Tea

  Prachtig, met een lach op mijn gezicht lees ik steeds je blogs en dan denk ik aan onze opleiding…
  Je bent een kanjer en een zeer inspirerend mens.
  Ik ben volop aan de slag om het ook voor elkaar te krijgen 🙂
  http: //www. umoja4kids. nl

 6. Annet Rijpstra schreef:

  Hallo mevrouw

  Werk zelf op een mbo school en zou graag de opleiding willen doen, maar onze leerlingen zijn 16 jaar en ouder is uw opleiding dan wel een toevoeging voor mij. Want ik begrijp dat de opleiding pubercoach hetzelfde is als kindercoach.

  Met vriendelijke Groet,
  Annet Rijpstra

  • Tea schreef:

   Dag Annet,

   De opleiding kan zeker een toevoeging zijn. Regelmatig nemen er docenten en klasse assistenten deel van MBO scholen en hulpverleners zoals groepsleiders en orthopedagogen uit het instellingen werk waar jongeren al dan niet gedwongen wonen. De aangeboden lesstof is toepasbaar voor alle leeftijden en er worden prachtige resultaten behaald, regelmatig na het eerste blok omdat in die dagen direct de basis wordt gelegd van de ontwikkelingstaken per leeftijdsgroep, het contextuele denken en praktische handvatten voor coachingsvragen.
   Ik hoop dat dit een beetje antwoord is op je vraag. Lees zo nodig een aantal blogs uit de categorie pubers op deze site: https://www.kindercoachingfriesland.nl/category/pubers/
   Ik stuur je via de mail even het eboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *