Pokemon Go, de moderne speurtocht

Zoveelpootblijafm1Het kan zo maar verkeren. Op een druilerige dag kom je het ene na het andere groepje jonge pubers tegen die met hun nog schelle en overslaande stemmen roepen waar ze naar toe moeten. De ene schreeuwt  “Kruidvat” en de ander roept: “Neeee… bij het restaurant”.
En hop, daar gaat de hele kudde weer uiteen.
Wat algemeen opvalt is dat ze de ene hand aan het stuur hebben en met de andere hand een telefoon vast houden en op het schermpje turen.
Ondertussen lees en hoor je allerlei volwassenen die er schande van spreken en allerlei waarschuwingen laten horen over verkeersveiligheid en ongelukken die staan  te gebeuren.
En jaa… ik heb het over de nieuwe rage: Pokemon Go die vandaag 16 juli eindelijk in Nederland is verschenen terwijl er de laatste week al 1,3 miljoen mensen ermee zouden spelen. Op de media is het groot nieuws dat het spel nu verkrijgbaar is in Nederland.
Hoezo rage?

What is new?

Tsja, wat is nieuw? We maken wel veel drukte over dit spelletje wat als een rollercoaster over het land dendert en waar iedereen iets over roept.
Maar wat is er aan de hand?
Als je het goed beschouwt is het gewoon een speurtocht. Iets wat we vroeger op kinderfeestjes deden, op schoolreisjes en op vakantie op de camping.
Het enige verschil is dat de kleinschaligheid nu grootschaligheid is geworden en dat er niet iemand voor nodig is die voor de tijd lintjes aan bomen hangt en pijlen op de grond tekent.
Voor de rest is het precies hetzelfde, maar dan in een modern jasje.
De leiders schreeuwen nog even hard als vroeger, de volgers lopen er braaf achteraan en de rest is er alleen bij voor de gezelligheid.
Niks nieuws onder de zon.
Bovendien is er al heel lang onder liefhebbers een ander soort spel, geocaching, waarbij in een waterdichte doos een logboek en originele spullen worden verstopt. Via een website kunnen anderen de coördinaten lezen en op zoek gaan naar de cache (schat).
Dus wat is nieuw? en waar maken we ons druk over?

De Angst

Wat vooral overheerst in het nieuws zijn de ongelukken die gebeuren of zouden kunnen gebeuren. Natuurlijk is dat een reëel gevaar waar vooral kinderen en pubers voor gewaarschuwd moeten worden.
Kinder en puber hersenen zijn nog niet altijd volledig in staat om het overzicht te hebben.
Bovendien is aangetoond dat de beloningscentra in de hersenen bij pubers snel aangaan en zijn de centra voor risicovol gedrag in de hersenen meer gedempt bij pubers dan volwassenen. Dat zijn inderdaad aandachtspunten bij dit spel, maar de vraag is of deze angst juist sterker is bij de volwassenen door de huidige controle cultuur door de mobieltjes.
We weten bijna ieder moment van de dag waar ons kroost uithangt en wat ze uitspoken terwijl een paar decennia terug ouders vaak geen idee hadden van de gevaarlijke capriolen van hun kroost.

De voordelen van Pokemon Go

Tot dusver zie ik alleen maar voordelen voor dit spel en hoop ik dat de rage best lang gaat duren en in elk geval deze zomervakantie lang.
Immers wat willen we nog meer want:

 • We willen zo graag kinderen en jongeren weer in beweging hebben en buiten zien: Ziedaar, ze fietsen en lopen heel wat af. Dochterlief kwam een jongen tegen die in 3 dagen al 54 kilometer lopend had afgelegd
 • Als ze buiten zijn en bewegen snoepen ze niet
 • Voor dit spel is grote focus en concentratie nodig
 • Je moet alert zijn op je beweging en naast concentratie ook oog hebben voor de omgeving
 • Je ogen bewegen van dichtbij naar veraf en dat zorgt voor sterkere oogspieren en beter zicht
 • Je kunt samenwerken met anderen en inschikkelijkheid tonen, overleggen, onderhandelen, leiding nemen, enthousiast blijven en je emoties in toom houden
 • Je moet tegen je verlies kunnen als de Pokemons ontsnappen
 • Je moet kunnen navigeren voor alle kanten op springende Pokemons
 • De Engelse taal moet je onder knie hebben
 • Je moet oorzaak-gevolg kunnen denken
 • Een goede oog-hand coördinatie is nodig voor het vangen van een Pokeman
 • Je hebt zo maar ontmoetingen met vreemden waarvoor je je sociale vaardigheden in kunt zetten
 • Je moet tegen veranderingen kunnen omdat er steeds nieuwe functies komen
 • Je moet een onderzoekende houding hebben om uit te vinden hoe alles werkt omdat veel functies nog niet zijn uitgelegd
 • Je moet kunnen volhouden om je doelen te halen
 • Je moet ook kunnen stoppen en dus rekening houden met je lichamelijke, emotionele en psychische grenzen
 • Je moet je impulsen leren beheersen als je niet zo maar de straat op, of de gracht in, wilt lopen
 • Vaders vinden het vaak ook leuk en ik hoor al van prachtige vader-zoon tochten.
 • En niet alleen vaders vinden het leuk, maar hele gezinnen zijn op stap lees ik al….

Zie daar, wat een perfect spel. Hier kan geen ouderwetse speurtocht tegen op waar je langs lintjes en geverfde en getrokken pijlen een uitgekauwde route liep.
Ik gun dit ieder kind en puber met hun ouders en wens iedereen veel speelplezier.
En ouders: Geniet van ze als er weer een troep schreeuwende kinderen voorbij dendert en bedenk dan maar dat ze niet achter te computer zitten te verpieteren…..

Lees ook: Zonder buiten spelen hebben kinderen eer risico op psychische schade
Lees ook: Erbij horen of buitengesloten worden
Lees ook: Ruimte voor jongens
Bekijk het filmpje: Welke sport past het beste bij jouw kind?

Kijk voor meer informatie over leren, kindercoachmaterialen, de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach en nog veel meer op de website van Tea Adema
De illustratie is gemaakt door Aly Westerhuis

Wanneer je deze tekst, of gedeeltes daarvan, wilt gebruiken vraag dan even toestemming.
De link mag gedeeld worden op social media.

Dit bericht is geplaatst in Gezinszaken, Pubers, Spel en speelgoed, sport, Stof tot nadenken. Bookmark de permalink.

14 reacties op Pokemon Go, de moderne speurtocht

 1. Ans Janse schreef:

  He Thea, leuk die blog over pokemon rage.
  Ben het helemaal met je eens.
  Lekker laten gaan.

 2. Brenda schreef:

  Ik wilde bijna zeggen “en daarom hou ik van je ?”
  Maar je begrijpt wel wat ik bedoel.
  Mooi blog weer.
  Thanks

 3. Saskia schreef:

  Helemaal mee eens! Wij spelen het spel met het hele gezin, puberzoon, dochtertje, mama en papa.
  Hier is het moeder zoon koppel het meest fanatiek en we hebben gisteravond een heerlijke avond gehad samen pokemon hunting. Waarbij zoonlief een arm om me heen sloeg en genoot!
  Samen lekker bewegen en het nog leuk vinden ook! Hoop dat het nog een tijdje zo door gaat.

 4. J schreef:

  Mijn grootste zorg is: wie/wat kijkt er nog meer mee via je telefoon.

 5. Ries schreef:

  Ze zien niet eens de omgeving , ze turen alleen maar naar het schermpje en zitten in een heel andere wereld, pfff

 6. F. Postma schreef:

  Jij vindt dit geweldig….ik vind het vreselijk…kinderen vergeten hun omgeving en staren alleen naar een schermpje, waarbij zij continue blootgesteld worden aan straling…er zijn leukere manieren om buiten te spelen….is dit de toekomst van onze kinderen die op deze manier compleet afgestomd zijn/worden en zich niet meer bewust zijn van hun omgeving? In het echte contact met elkaar leren de kinderen meer dan van zo’n dom spel….

  • Tea schreef:

   Bedankt voor deze reactie die inderdaad ook de andere kant belicht!
   Natuurlijk heeft alles een voordeel en een nadeel. En iedere tijd heeft zijn voordelen en nadelen.
   En toch hoor ik steeds meer geluiden van juist echt contact DOOR dit spel. Kinderen die elkaar helpen met de uitleg van het spel, elkaar adviezen en aanwijzingen geven hoe je mer verzameld en hoe makkelijk kinderen en hun ouders op een hele natuurlijke manier met elkaar in contact zijn.
   En vooral het plezier wat de meeste kinderen, jongeren en volwassen hebben. DIt is wat mij raakte en waar ik steeds weer blij van word. En natuurlijk zal dat niet voor iedereen zo zijn en natuurlijk geven telefoons straling af. Alleen met of zonder spel, lijkt de gehele mensheid vastgekleefd aan de telefoon, ipad en computer en geven de volwassenen daar vaak het voorbeeld in.

  • Liane schreef:

   Ze hoeven inderdaad niet eens naar de omgeving te kijken. Bij een echte speurtocht wel! Je ziet de omgeving nl op je scherm.

 7. Cora Kruk schreef:

  TEA, TEA, TEA!!! ?TOPPIE! En verder sluit ik me aan bij Brenda ?

  www . joblosttop . nl

 8. Marleen schreef:

  Gisteren ook met zoonlief en een vriendje pokemons vangen. Wij hebben het wat verderop gezocht. Eerst een ritje met de trein, daarna heerlijk door Amsterdam op weg naar het Vondelpark. Daar mocht de telefoon pas aan. Zoonlief en vriendje vonden het geweldig. En de omgeving hebben ze wel degelijk gezien. Mam, wat is het hier mooi en leuk. Uiteindelijk klommen en hingen ze in de bomen boven het water. Werd er een wedstrijdje door het zwembadje gedaan. En de telefoon die had meneer aan zijn moeder gegeven met de woorden……mam wil jij een beetje opletten of er een aankomt. Dan mag je hem vangen hoor!! Thuis gekomen hadden ze een heerlijke dag gehad.

 9. Cindy Cornelisse schreef:

  Wat wel opvalt is dat er niet zozeer gesnoept wordt, maar door de oudere kinderen des te meer gerookt. De jongere kinderen roken daardoor best veel mee. Verder vind ik het een prima spelletje. Ik ga samen met mijn zoon op pad, omdat hij mijn telefoon gebruikt en hij niet alleen weg mag met zo’n duur apparaat. Even boodschappen doen, kost dan al gauw een uur hahaha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *