logoWat gaat de tijd toch snel.
Voor je het weet is er alweer een seizoen voorbij en heb ik alweer tientallen mensen gezien en gesproken.
En misschien wel het grootste bewijs van de vliegende tijd: Ineens zijn onze kinderen uitgevlogen en hebben ze nu allebei hun eigen woning waar ze hun leven verder vorm geven.
Zo heb je ze nog in je armen om te voeden en zo voeden ze zichzelf….
En zo zijn wij weer samen als partners zoals we ooit kozen voor elkaar en ons gezamenlijk leven begonnen. Zo zetten we het nu weer voort met zo nu en dan een langs vliegend kind….

Waar ik blij van word

De afgelopen periode zijn er in het hele land heel veel Ik leer leren trainingen geweest voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. En wat steeds opnieuw blijkt uit de reacties van trainers, kinderen én ouders hoe deze training het verschil maakt.
Binnen scholen vragen kinderen wanneer de volgende les komt en in de reguliere trainingen kunnen kinderen ook vaak niet wachten tot de volgende les.
En met resultaat want cijfers gaan omhoog, kinderen begrijpen beter hoe ze huiswerk kunnen plannen en maken, hoe ze omgaan met falen en motivatie en hoe ze hun concentratie een boost kunnen geven.
Nooit had ik bij de start kunnen bedenken dat deze training zo positief en blij wordt ontvangen……

Opleidingen voor leerkrachten en jeugdwerkers

Omdat er steeds meer en vaker vraag komt uit onderwijs en instellingen voor opleidingen en trainingen op maat, heb ik nieuwe modules ontwikkeld voor het onderwijs en jeugdwerkers.
Zij kunnen een training of opleiding met het hele team aanvragen. Voor de noordelijke provincies en de reguliere opleidingen kan men terecht in Burgum. Voor het overige deel van het land kan in overleg en op een locatie in de eigen buurt een opleiding, training of workshop geregeld worden. Marijke Teeuwissen verzorgt dan de betreffende opleiding.
Je vind het aanbod voor het onderwijs op deze website.
Werkers uit de jeugdhulpverlening kunnen een opleiding of training vinden op deze website.

Accreditaties voor opleidingen

Inmiddels hebben de opleiding oplossingsgericht werken en de workshop over Ik leer leren een accreditatie ontvangen van het lerarenregister. Voor alle andere opleidingen en trainingen zijn de accreditaties in behandeling en bijna afgerond.

Voor de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) ben ik eveneens bezig met het aanvragen van accreditaties voor de verschillende opleidingen.
In een volgende nieuwsbrief zal ik je op de hoogte houden over de verleende accreditaties.

Kennis delen

In februari heb ik opnieuw een tiental filmpjes opgenomen die inmiddels iedere twee weken zijn te vinden op youtube. Wil je op de hoogte blijven van deze filmpjes, dan kun je je abonneren via deze pagina.
Je ontvangt dan automatisch het nieuwste filmpje.
Onder andere filmpjes over introvert en extravert, oogcontact, kinderen bij de les houden, waarom muren om je heen vaak heel nuttig zijn voor kinderen en nog veel meer onderwerpen komen de komende tijd nog online.
Vanaf de zomer ga ik filmpjes over leren opnemen.

Recensie

In de kinderwijz van deze maand is een mooie recensie over de waaier oplossingsgericht aanpakken van 49 problemen van kinderen en jongeren.
Het is fijn te merken dat de waaier in een behoefte voorziet en dat mensen die werken met kinderen en jongeren in een oogopslag kunnen ontdekken wat kinderen, jongeren en ouders kunnen leren om hun problemen op te lossen. Bovendien staat het stappenplan voor coaching ook in de waaier vermeld. Daarmee is de waaier een mooie en praktische tool geworden.

Jongens en meisjes en kanjers

Onlangs had ik een prachtig gesprek met een oude dame. Naar aanleiding van een artikel van mij in de weekend bijlage van het Friesch dagblad, wilde ze mij graag vertellen dat dit artikel bij haar zoveel herkenning en prachtige herinneringen teweeg hadden gebracht. We spraken over spelende kinderen en de verschillen tussen jongens en meisjes en over jongensmoeders en meisjesmoeders en moederschap in het algemeen.
Zij vertelde mij dat ze bezig is met het opschrijven van haar herinneringen voor de volgende generatie.
En ze weet het nog niet, maar ze heeft mij weer inspiratie gegeven voor een volgend artikel over oma’s waar ik binnenkort eens even voor ga zitten.

Al veel eerder schreef ik een artikel over kanjers en hoe ik soms bijna allergisch word voor dat woord. Ik ken ongelooflijk veel kinderen die echte kanjers zijn, maar krijg toch vaak jeuk als ik kinderen te pas en te onpas kanjer hoor noemen.
Het artikel deed hier en daar veel stof opwaaien, maar oordeel zelf maar wat jij vindt van kanjers en helden.

Concentratieproblemen

Het lijkt wel alsof kinderen steeds jonger een concentratieprobleem krijgen. Dit maakt mij altijd heel verdrietig als ik een hulpvraag krijg van een 4-jarig kind met dit probleem. Dit mogen we kinderen op die leeftijd toch echt nog niet aanpraten!
Bij oudere kinderen is er overigens ook zelden sprake van een concentratieprobleem, maar wat is het dan wel?
Kijk maar wat wij allemaal een concentratieprobleem noemen wat het niet is. Hier een overzicht.

Samengestelde gezinnen

Wanneer ouders na een echtscheiding een nieuwe liefde vinden, kan dat voor kinderen best veel gevolgen hebben. Kinderen zijn eerst en altijd loyaal aan hun eigen ouders en dan maakt het niet uit of er wel of geen contact is.
Hoe kun je nu een beetje rust en harmonie vinden in een samengesteld gezin?
In dit korte filmpje krijg je een indruk hoe je om kunt gaan met de gevoelens van kinderen in een samengesteld gezin.

Buitenbeentjes en omgaan met emoties

Ieder kind is uniek en toch zijn sommige kinderen echte buitenbeentjes en passen ze niet zo goed in de groep. Regelmatig kom ik deze kinderen tegen in mijn praktijk en ik geniet altijd buitengewoon van ze.
Daar hebben ze echter niet zo veel aan want zij willen er graag bij horen op school en in andere situaties.
De vraag van met name ouders is meestal dat er aan de anderen iets moet veranderen, maar helaas heeft niemand dat in de hand.
Wat is er eigenlijk aan de hand met buitenbeentjes en wat hebben ze te leren en tegen welke prijs?
Bekijk in dit korte filmpje hoe buitenbeentjes zich sterk kunnen voelen.

Wist je trouwens dat boosheid, angst en verdriet emoties zijn die ieder een andere aanpak nodig hebben?
En dat wij vaak net de verkeerde beweging maken?
En dat dit voor kinderen niet handig is?
Dit is nodig bij kinderen die boos, bang of verdrietig zijn. Kijk maar.

Tot slot

– Mocht ik een artikel opnemen in mijn blog over onderlinge kindermassage en de effecten hiervan voor kinderen en hele klassen.
– Ga ik de komende weken weer zelf in opleiding. Deze keer ga ik me verder verdiepen in de reflexintegratie. Hierdoor ben ik even wat slechter bereikbaar en zal je misschien een dag langer op een antwoord op je mail moeten wachten dan je gewend bent.
– En na deze opleiding ga ik in volle kracht weer aan de slag met kinderen en ouders op de woensdag en op donderdag, vrijdag en zaterdag staan iedere week tot de zomer weer opleidingen gepland. Ik kom de tijd wel door en ik hoop jij ook.
– En komt de volgende nieuwsbrief uit in juni.

Lees ook: Nieuwsbrief nummer 1
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 6
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 5
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 4
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 3
Lees ook: Nieuwsbrief nummer 2

Deze nieuwsbrief werd verzonden naar 8485 mailadressen.
Meer weten, kijk op de website van de praktijk voor kindercoaching.


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)