Langzamerhand verovert de cupsong de wereld. Groepjes kinderen, vaak meisjes, zijn lang aan het oefenen om het liedje, de bewegingen en het geluid passend te krijgen zodat er een mooi geheel ontstaat.

Op youtube staan verschillende filmpjes die gaan over hoe je de cupsong kunt leren, dus dat is mooi makkelijk als je overweegt dit met een groepje kinderen op te pakken. En het is een echte aanrader.

Waarom zou je de cupsong willen leren?

Allereerst natuurlijk om het plezier. Muziek maken in je eentje of met een groepje geeft ontspanning en plezier.

Maar er is meer.

Door het uitvoeren van de cupsong moeten je hersenhelften samenwerken. Je moet ritmisch klappen en het bekertje steeds met de rechterhand naar de linkerkant van het lichaam neerzetten en andersom.

Het kijken naar de handen en het bekertje is heel goed voor het trainen van de oogspieren. Zo leer je spelenderwijs over ritme, het gebruik van je linker- en rechterhersenhelft en het bewegen van je oogspieren.

Leren door het goed gebruiken van hersenhelften

Wanneer de linker en rechterhersenhelft goed samenwerken word je onder andere steeds vaardiger op het gebied van taal, dat wil zeggen het begrijpen van taal en het uitspreken en vertellen door middel van taal. Ook voor het herkennen van gezichten en voorwerpen heb je beide hersenhelften nodig. Voor het gebruiken van je geheugen en aandacht zijn ook beide hersenhelften nodig en hoe makkelijker er verbinding wordt gelegd, hoe makkelijker er toegang is tot de verschillende functies van de linker en rechterhersenhelft.

Er is veel onderzoek gedaan naar de communicatie tussen de linker en rechterhelft en tot dusver zijn er geen sluitende antwoorden. Duidelijk is wel dat als de schakeling goed verloopt een kind makkelijker kan leren.
De linker hersenhelft wordt vooral gebruikt voor het logisch denken en alles wat daarbij hoort en de rechterhersenhelft is wordt gebruikt voor intuïtie en het voorstellingsvermogen.

Wanneer de beide hersenhelften niet goed samenwerken kun je dit merken. Als je kinderen observeert zie je bijvoorbeeld dat:

  • ze niet soepeltjes lopen
  • moeite hebben met leren fietsen en zwemmen
  • moeite hebben met balspelen
  • concentratieproblemen hebben
  • een slecht leesbaar handschrift hebben
  • moeite hebben begrijpend en technisch lezen
  • problemen met rekenen hebben

Deze problemen kunnen uiteindelijk leiden tot verminderd zelfvertrouwen en een laag gevoel van eigenwaarde.

Wat levert de cupsong je op?

Vooral kinderen met dyslexie en kinderen die een (te) grote voorkeur hebben voor het gebruik van maar één hersenhelft kunnen echt baat hebben bij het spelen van de cupsong.

Uiteraard zijn er meerdere technieken en methodieken die kinderen helpen wanneer ze problemen hebben met hun motoriek, leren en dyslexie. Maar waarom zou je niet óók fijn plezier maken en je hersenen oefenen door alleen of in een groepje te spelen. En terwijl je de cupsong leert, leg je allerlei verbindingen in je hersenen die helpen bij het coördineren van je lijf en het trainen van je oogspieren waardoor de letters en woorden in je boek wellicht minder gaan dansen.

Enne… als je dan toch aan het oefenen bent, maak er dan een gewoonte van om het bekertje een klein stukje verder weg te zetten. Dat vinden je hersenbalk en je ogen namelijk heel fijn want dan oefent het wat beter.

Als je op het filmpje van de cupsong gespeeld door een hele school kijkt, zal het je opvallen dat niet iedereen nog heel bedreven is. En het lijkt wel alsof het de jongens hier en daar wat meer moeite kost, de meisjes zingen in ieder geval gemakkelijker mee zo schijnt het.


Lees ook: Leren rekenen door bewegen
Lees ook: Dyslexie op de snelweg
Lees ook: Zwevende letters
Lees ook: Diagnose dyslexie… wat nu?
Lees ook: Het waarom van friemelen
Lees ook: Concentratieproblemen bestaan niet
Lees ook: de hersenen van lerende kinderen
Lees ook: buiten spelen is de wereld ontdekken
Lees ook: Stokpaardje: Peuters en kleuters moeten spelen in plaats van leren


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)