sw 2013-3Wanneer we alleen maar kijken naar het gedrag van kinderen en het lukt niet om hierin een gunstige wending te bewerkstelligen, dan is er meer nodig.
Wanneer we als volwassene boos zijn op ouders of kinderen, speelt er vaak iets bij ons zelf.
Wanneer ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding, heeft dit meestal te maken met iets uit hun eigen geschiedenis.
Wanneer wij kinderen willen helpen omdat we vinden dat ze tekort komen of zielig zijn, moeten we onmiddellijk stoppen met ons werk en voor ons zelf gaan zorgen.

Zomaar een aantal uitspraken en overwegingen die vragen om verduidelijking. Als we kijken nar hulpvragen en problemen waar kinderen mee te kampen hebben, kunnen we niet zonder de ouders. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en dat mag en moet zo blijven. Dit betekent dat de hulpverlener zich voegt naar de omstandigheden en allereerst kijkt naar wie er iets nodig heeft en wat er nodig is. Daarmee kan voorkomen worden dat de hulpverlener zaken overneemt of een (ver) oordeel over ouders heeft.

Kinderen helpen begint vanuit contextueel en systemisch oogpunt met vragen stellen en het in kaart brengen hoe een kind loyaal is aan zijn achtergrond en hoe ouders loyaal zijn aan hun achtergrond.
Door te leren kijken verder dan hulpvraag, wordt het kind meer recht gedaan. Respect voor ouders en hen helpen hun kind te helpen, geeft een andere dimensie aan coachen.

De afgelopen twee dagen hebben we gekeken hoe je kunt werken met kinderen vanuit een contextuele en systemische visie. Op deze manier kijken naar en werken met kinderen, maakt zachter en biedt een veilige plek voor kinderen en ouders omdat de de hele wereld van het kind een plek krijgt vanuit een meerzijdig partijdige blik van de coach.

Aan deze twee dagen namen deel: Anne-Marie, Bettie, Chantal, Claartje, Claudia, Esther, Eva, Frony, Gaby, José, Lammy, Laurie, Majorie, Mandy, Marita, Moniek, Monique, Nathalie, Neeltje. Roelina, Sepkje en Tessa.

Lees ook: Tegoedbonnen voor ouders en kinderen
Lees ook: Waarom kwetsen ouders hun kinderen
Lees ook: Systemisch werken met kinderen, kan dat?
Lees ook: Wie heeft de regie in huis
Lees ook: Gun je kind zijn ellende
Lees ook: Sta je voor, achter of naast je kind?
Lees ook: Anders opvoeden dan je ouders Lees ook: Kinderarbeid in Nederland
Lees ook: Halve kinderen
Lees ook: Hoe is jouw kind loyaal?

Wil je een afspraak maken met je kind, lees dan hier verder…
Wil je informatie over de opleiding tot kindercoach? Lees dan hier verder….
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
Ken je de training Ik leer leren al?


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)