ill-kameleonHet is vroeg dit seizoen, de virussen en verkoudheden zijn alweer alom aanwezig en in plaats van een mooie nazomer lijkt het alsof we al middenin de herfst zitten. :-)
Om me heen wordt flink gekucht en gesnotterd en er schijnen veel mensen meer tijd op het toilet door te brengen dan gewoonlijk.

Hoe voorkom je dat je kind ziek wordt

Een mens kan ziek worden door allerlei rondzwaaiende en dwarrelende virussen en bacteriën.
Maar dat is het niet alleen. Een gezond kind zal niet snel ziek worden. Het zal een verkoudheidje oplopen misschien, maar daar houdt het dan wel op. Overigens zal een kind van iedere overwonnen ziekteperiode weer sterker worden en een stap in zijn ontwikkeling zetten. Veel ouders zullen dat herkennen, vooral daar waar het gaat om de zogenaamde kinderziekten.
Maar hoe krijgt een kind eigenlijk een goede weerstand:

  • Natuurlijke goede voeding met veel vitamientjes en met liefde gemaakt.
  • Veel buiten spelen (zie mijn pleidooi in vorige berichten).
  • Veel frisse lucht (van te weinig kleren wordt je echt niet verkouden)
  • Op school gezonde uitdaging met passende leertaken.
  • Voldoende ruimte om te spelen met of zonder vriendjes.
  • Genoeg tijd voor lekker rondlummelen.
  • Ruimte om zich stierlijk te vervelen.
  • Ouders waarvan het kind, kind mag zijn.
  • Ouders die plezier in hun werk hebben.
  • Ouders die een goede balans in werk/privé hebben.
  • Ouders die zelf door alle vorige punten ook een goede weerstand hebben………

Een kind wat lekker in zijn vel zit en stralend rondloopt zal een goede weerstand hebben en veel minder vatbaar zijn voor al die micro-organismen die hem willen aanvallen en binnendringen.

Als je eens anders naar ziekte kijkt?

Ziekte is een signaal. Het lichaam en vaak de geest kunnen alom heersende agressoren niet aan en deze verwerken. Gevolg is malaise, energieverlies en als het doorgaat tenslotte het moment om gestrekt te gaan.
Ziekte kan een uiting zijn van overbelasting: “Het komt je de strot uit..”,  “je zit totaal vol en het moet eruit..”, “je hoofd tolt of barst bijna uit elkaar..”.
Let maar eens op je taalgebruik als je ziek bent en sta er eens bij stil in hoeverre je lichaam precies dat laat zien wat je mentaal voelt (of lekker ontkent).
Voor kinderen geldt dit natuurlijk ook. Een kind wat na een lange vakantie spelen en diedelen plotseling weer in het gareel moet en volop het hoofd moet gebruiken, kan na een paar weekjes helemaal overlopen. Als dit kind ook nog eens moet opboksen tegen leertaken of eisen van de juf die boven de macht liggen, dan is de kans groot dat je kind het eerste virus laat binnendringen: hè, hè, even rust….

Hoe zit het dan met pappa en mamma?

Hoe jonger je kind, hoe meer het zich zal gaan gedragen als spiegel. Als jij overbelast bent door je werk, zal je kind heel goed ziek kunnen worden om jou te laten zien dat je het rustiger aan moet doen. Je kind kan dit nog niet zeggen; immers waar moet het de woorden en het begrip vandaan halen?
Kinderen spiegelen niet alleen de ouders, maar zorgen ook voor ouders wanneer ouders niet goed voor zichzelf zorgen. En dan wordt het kind ziek omdat de ouder rust nodig heeft.
Als je ooit het gevoel of idee hebt gehad als je verplicht thuis werd gehouden door ziekte van je kind en je het eigenlijk stiekem wel fijn vond, reken dan maar dat je kind zich heeft opgeofferd om jou tot rust te laten komen. En als je met een fiks schuldgevoel toch aan het werk bent gebleven dan heeft je kind toch iets bereikt, maar is wel voor niets ziek geworden.

Uitzieken

Als je kind ziek thuis is ga je het natuurlijk vertroetelen. Een beetje verwennen mag. Op de bank in een dekentje, knuffeltje, sapje, koekje, boekje en regelmatig even instoppen of wat voorlezen. Ga voor de rest gewoon je gang, een wasje draaien, bloemen water geven, stofdoek hanteren en stofzuigen. Vooral het geluid van de stofzuiger kan heel geruststellend en knus werken voor een ziek kind.
Moeder is in de buurt en dat is fijn.
Deze associatie kan een kind een leven lang meenemen, vooral als je vaak hetzelfde doet als je kind ziek thuis is en je een veilig sfeertje weet te creëren.
Ben je werkende moeder (of vader) en ook een beetje overbelast, geniet dan volop mee met je landerige kind en zorg ervoor dat je zelf door de rust ook weer op krachten komt.
Dan is de ziekte van je kind niet voor niets geweest….
Enne….. wees zeer terughoudend met aspirientjes en andere koortsremmers. Het lichaam is over het algemeen prima in staat de ziektekiemen op te ruimen. Een kind wordt daar alleen maar sterker van en krijgt daardoor ook meer weerstand.

Lees ook: Hoe bereid je je kind voor op het ziekenhuis
Lees ook: Kinderen zijn slecht voorbereid op ziekenhuis bezoek
Lees ook: Doe de cupsong
Lees ook: Moed moet
Lees ook: Hoe is jouw kind loyaal?
Lees ook: Gun een kind zijn ellende
Lees ook: de snelweg naar een burnout
Lees ook: Het onzichtbare voordeel van het probleem

Wil je ook leren kinderen te begeleiden en de basisopleiding tot kindercoach of een bij of nascholing volgen, lees dan verder op de site voor de opleiding tot kindercoach.
Heb jij of je kind behoefte aan ondersteuning om de gevoelens van je kind te onderzoeken, kijk dan of de praktijk voor kindercoaching iets voor je kan betekenen.
Wil je op de hoogte blijven, vraag dan de nieuwsbrief aan.
De illustratie is gemaakt door studio staalkaart


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)