Ieder kind heeft wel eens moeite zich te concentreren. Een groot deel is echter vaak een  motivatieprobleem. Het kind zal, als het zelf een taak kiest – bijvoorbeeld het maken van een tekening of computeren- zich wél kunnen concentreren.

Als je je gaat verdiepen in een concentratie probleem kom je er vaak achter dat het meestal om andere onderliggende problemen gaat. Goed kijken naar het kind en observeren geeft dan de richting aan wat het kind nodig heeft om zijn taken makkelijker te kunnen verrichten.

Wat kunt je doen als ouder en begeleider:

  • Zorg dat je je zelf rustig voelt, beweeg en praat langzaam, zacht en duidelijk.
    Vaak zijn we juist geneigd steeds harder en sneller te praten om de aandacht te trekken en vast te houden. We doen dan meer van hetzelfde.
  • Houd de relatie met het kind luchtig en benader het kind positief ook al vraagt dit veel van je.
  • Geef direct een compliment als je kind wel geconcentreerd bezig is en benoem dit als zodanig: bv wat fijn dat je het nu kunt om (……..) met zoveel aandacht (of geconcentreerd)  te doen.
  • Wees royaal met bemoedigen, je kind groeit ervan!!
  •  Als het kind zich ongewenst gedraagt geef dan liever een suggestie hoe het anders kan, dan benoemen wat alweer niet goed gaat. Bijvoorbeeld: “Als je nu je schrift en je pen pakt en begint met deze bladzijde, heb je al een goed begin”.
  • Geef duidelijke regels en korte opdrachten in heldere woorden. Een vriendin van mij uit het speciaal onderwijs noemt dit: “Het gebruik van korte codes”.
  • Vraag ook eens na wat het kind in heeft begrepen en laat dit hem vertellen.
  • Verdeel een taak in kleinere stukjes zodat het kind niet het eerste doet en de rest vergeet. Vooral beelddenkers zijn hier heel goed in :-)
  • Wees duidelijk over dat wat je nog meer verwacht. Gebruik hiervoor weer de “korte codes”.
  • Zeg regelmatig opnieuw welke opdracht of afspraak je had gegeven of laat het kind je dit vertellen. Maak er maar een spelletje van.
  • Veel kinderen hebben regelmatig even afleiding nodig. Het moet dan even bewegen of iets gek doen. Een tangle kan ook soelaas bieden voor de behoefte aan friemelen.
  • Voor sommige kinderen kan het handig zijn kaartjes te hebben met verschillende opschriften die hij zelf kan neerleggen. De dobbelsteen van het concentratiespel is hiervoor heel geschikt. Dit geeft zelfredzaamheid, controle en motivatie..
  • Maar bovenal: Zorg ervoor dat je in contact blijft en heb regelmatig oogcontact of leg zo nu en dan je hand op een onrustige arm.

Echte en volledige aandacht geeft wonderen

Let maar eens op het verschil tussen het contact met een kind als je zelf bent afgeleid door dagelijkse beslommeringen of wanneer je met je volledige aandacht bezig bent.


Online zelfstudie-workshop Leer je kind concentreren

Ik ontdekte een aanpak die echt helpt bij concentratieproblemen

Steeds opnieuw kwamen er kinderen in mijn praktijk die feitelijk hele andere problemen bleken te hebben dan een concentratieprobleem.
Alleen… ze vertoonden wel alle bekende ‘symptomen’ van concentratieproblemen.
Ik ontdekte gaandeweg waar de werkelijke oorzaken te vinden zijn en hoe je vandaaruit moeilijkheden met concentratie wél effectief kunt aanpakken. Zo heb ik door de jaren heen honderden kinderen en pubers weer op de rit geholpen.

Wil jij je kind helpen bij concentratieproblemen, volg dan de korte en spotgoedkope online workshop en maak korte metten met concentratieproblemen!


Lees ook: Concentratieproblemen bestaan niet
Lees ook: Concentratieprobleem oplossen
Lees ook: Concentratieprobleem in de klas
Lees ook: Concentratieproblemen bij jonge kinderen
Lees ook: Matrixcoaching: zwevende letters
Lees ook: De tafels automatiseren
Lees ook: Waarom netheid kan leiden tot dyslexie
Lees ook: Het waarom van friemelen


Je las een blogartikel van Centrum Tea Adema…

…maar kijk gerust ook eens naar de andere informatie op onze website:

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en video’s vol tips en inzichten?

Like dan onze Facebook-pagina of schrijf je in voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Allebei mag ook. ;-)